Nedjelja, 03 Siječanj 2021 04:29

Svaki put kad Facebook ili Twitter cenzurira govor u Poljskoj suočit će se s 2,2 milijuna dolara kazne

Svaki put kad Facebook ili Twitter cenzurira govor u Poljskoj suočit će se s 2,2 milijuna dolara kazne

U Poljskoj bi trebao biti usvojen novi zakon kojim bi se velike tehnološke tvrtke kaznilo novčanom kaznom od nevjerojatnih 2,2 milijuna dolara svaki put kad protuustavno cenzuriraju zakonitu slobodu govora.

Iako socijalističke vlade zapadnih država nastoje kazniti divove društvenih medija Facebook i Twitter jer nisu uklonile takozvani "govor mržnje", Poljska zauzima osvježavajuće drugačiji pristup.

"Prema njegovim odredbama, uslugama društvenih medija neće biti dopušteno uklanjanje sadržaja ili blokiranje računa ako sadržaj na njima ne krši poljski zakon."

"U slučaju uklanjanja ili blokade, žalba se može poslati platformi koja će imati 24 sata da je razmotri."

“U roku od 48 sati od odluke, korisnik će moći podnijeti zahtjev sudu za povrat pristupa. Sud će razmotriti prigovore u roku od sedam dana od primitka, a cjelokupni će postupak biti elektronički."

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro jasno je rekao da je pravna inicijativa osmišljena u svrhu borbe protiv cenzure.

Ziobro je ustvrdio da to neće utjecati na pravo ljudi koji su oklevetani da slijede pravdu.

„Žrtve tendencija ideološke cenzure često su i predstavnici različitih skupina koje djeluju u Poljskoj, čiji se sadržaj uklanja ili blokira, samo zato što izražavaju stavove i pozivaju se na vrijednosti koje su neprihvatljive s gledišta zajednica čiji utjecaj na funkcioniranje društvenih medija neprestano jača”, izjavio je Ziobro.

"Shvaćamo da to nije laka tema", nastavio je.

"Shvaćamo da na internetu također treba postojati sfera jamstava za sve koji se osjećaju klevetano, sfera ograničenja različitih sadržaja koja sa sobom mogu imati negativan utjecaj na sferu tuđih sloboda", rekao je.

"Ali htjeli bismo predložiti takve alate koji će omogućiti i jednoj i drugoj strani da pozivaju na odluku tijela koje će moći presuditi krši li doista sadržaj koji se pojavljuje na takvom i takvom računu društvenih mreža osobna prava, može li biti uklonjen i postoji li cenzura."

Izvor: https://worthypolitics.com/we-need-this-in-u-s-every-time-facebook-or-twitter-censor-free-speech-in-poland-they-will-face-2-2-million-fine/

Pročitano 137 puta