Prikazujem sadržaj po oznakama: potres

Kuće na Baniji je gradila i tvrtka punca predsjednika Milanovića, u igri je bio i Radimir Čačić

Na jučer objavljenom popisu izvođača radova u poslijeratnoj obnovi Sisačko – moslavačke županije nalazi se i tvrtka Congama iz Varaždina, koja je bila dio grupacije Coning, nekadašnje tvrtke Radimira Čačića, piše Jutarnji list. Iako je Čačić žestoko kritizirao obnovu, tvrdi da u poslu njegove tvrtke nije bilo “fušanja”.

“Congama je jedna od par stotina tvrtki koje su radile u obnovi. Uvijek je bila ocijenjena najboljim ocjenama, a ako ikad nađete da se nekome srušila kuća koju mu je radila Congama, bit će mi zadovoljstvo odgovoriti. Oni su po rangu kvalitete bili najbolji. Nove kuće iz obnove se nisu smjele srušiti, ni u snu. Ali, to je uvijek odgovornost projektanta, šefa gradilišta i nadzora.”, rekao je Čačić.

Jutarnji piše i kako se na popisu našla i tvrtka GIM d.o.o. iz Zagreba povezana s Ivanom i Tomislavom Musićem, ocem i bratom Sanje Musić Milanović, supruge predsjednika Zorana Milanovića. Tvrtka je osnovana 1989. i njezin vlasnik je bio Ivan Musić, a od 2015. ju je preuzeo Tomislav Musić, dok je Ivan Musić na poziciji prokurista.

Izvor: https://teleskop.hr/kuce-na-banovini-je-gradila-i-tvrtka-punca-predsjednika-milanovica-u-igri-je-bio-i-radimir-cacic

Objavljeno u Vijesti

Ista kompanija kojoj je Vlada RH dala koncesiju na "istraživanje nafte i plina" u Nizozemskoj je svojim bušenjima izazvala potrese i radovi su zaustavljeni

Piše: Robert Valdec   3. siječnja 2021.

Vizure razorene Petrinje, porušene Gline, teško ranjenog Siska, porušene kuće u ionako već siromašnim selima, nove su, atraktivne kulise između kojih se pompozno šeću političke elite praćene medijskom svitom, tjelohraniteljima, tajnicama…

Za razliku od, kako je rekao čovjek znakovitog prezimena – Trut, ravnatelj Civilne zaštite, od građana koji dragovoljno pristižu konkretno pomagati ljudima, raščišćavati ruševine i donositi pomoć i koji ‘zakrčavaju’ prolaze i samo smetaju, štićene kolone luksuznih Audija ne zapinju u prometu. Uz pratnju, pod rotacijama, prolaze i dolaze gdje žele, naslikavaju se, pred kamerama odgovaraju zabrinuto na unaprijed pripremljena pitanja s obaveznim maskama. Koje ih navodno štite od zaraze, ali posve sigurno sakrivaju prave izraze njihovih lica. Pa potom uskaču natrag u meka, grijana kožna sjedala i odlaze ostavljajući iza sebe te ruševine, blato, ojađene ljude bez krova nad glavom… Uzimaju potom novine u ruke i zadovoljno promatraju svoje fotografije na stranicama mainstream medija, iščitavaju naslove i požuruju vozače jer…, vrijeme je ručku. Ne zaustavljaju se u selima, pokraj kuća rekonstruiranih ili sagrađenih u ‘obnovi’ kojima je, izgleda, trebao potres da razgoliti koliko su ti objekti ‘kvalitetno obnovljeni’.

Zamišljam kako su, recimo, premijer i njegov ministar zaštite okoliša i energetike, odlazili iz porušene Petrinje uzimajući u ruke novine. Koje, naravno, dobivaju besplatno. Petrinjci i svi ostali koji ih još imaju želuca i novca kupiti na kiosku za primjerak dnevnih mainstream novina moraju platiti 10 kuna. Iznos čak 2 i pol puta veći od cijene koju je Vlada RH, odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike maestralno ispregovarala za davanje cijelog područja Grada Petrinje u petogodišnju koncesiju poduzeću koje, navodno, sada ovdje ‘istražuje naftu i plin’. Koncesiju koja je fantomskoj kompaniji ‘Vermilion Zagreb Exploration’ d.o.o. dala otvorene ruke da na području Grada Petrinje i njenoj okolici narednih godina nesmetano buše, crpe nacionalne resurse i tko zna što još, u proračun RH donijela čak 4 kune! Godišnje, dakle, Petrinja košta cijelih 80 lipa!

No dobro, Petrinja je mali grad. A sad je još i porušen. I svaka kuna dobro će im doći.
Za Sisak, Popovaču, Majur, Berek…, naša je vjerodostojna elita ipak uspjela ispregovarati puno više cijene. Ukratko, gotovo cijeli teritorij Lijepe naše, dan je koncesionaru koji se ‘bavi istraživanjem i eksploatacijom ugljikovodika’, kako stoji u registru Trgovačkog suda.
Sada, kada je Petrinja gotovo potpuno porušena, u tom su poduzeću s čak dva zaposlena zacijelo zadovoljni što su ipak, vrlo vizionarski, koncesiju za taj grad platili najmanje.
Kome, kakvoj su firmi i čime se ona sve bavi naši vjerodostojni ministri i ravnatelj Agencije za ugljikovodike za cijele 4 kune servirali Petrinju, ali i cijelu Hrvatsku?
‘Vermilion Zagreb Exploration’ d.o.o. poduzeće s trenutno dva zaposlenika u Hrvatskoj je osnovano prije 5 godina. Sjedište im je u Zagrebu, Ulica Petra Hektorovića 2, u poslovnoj zgradi gdje svoja stvarna ili tek formalna sjedišta ima još na desetke ili stotine kompanija, s tko zna koliko tzv. ‘virtualnih ureda’.

Te, 2015. godine kada su stigli imali su samo jednog zaposlenog. Godinu kasnije, kada im je 2016. godine Vlada RH s tadašnjim kratkotrajnim premijerom Oreškovićem dodijelila prve koncesije, tada za istok Hrvatske, nisu imali niti jednog zaposlenika!

Naredne dvije godine, 2017. i 2018. ipak je tu bio opet jedan zaposleni, da bi 2019., kada su raspisane tenderi za davanje ostatka državnog teritorija u koncesije, značajno pojačali. Ekipa se udvostručila! Tako da su sada u toj tvrtki čak dvojica zaposlenih!
Doista se trudim potisnuti ironiju u ovom tekstu, koji je tek uvod u serijal koji smo pripremili, a i dalje radimo na njemu. Ironiju i ogorčenost.
Agencija za ugljikovodike na svojim nas mrežnim stranicama obavještava kako Republiku Hrvatsku istraživanja nafte i plina, bušenja, 3D snimanja i ostale aktivnosti koncesionara na terenu ne koštaju ništa. Naprotiv!
“ Ovisno o istražnom prostoru, vrijednost investicija u istražne radnje, što uključuje 3D snimanja i istražne bušotine, kreću se od 50 do 150 milijuna eura po istražnom prostoru. To su investicije na koje su se investitori obvezali te taj novac ostaje u državi. Čak i ukoliko se za vrijeme istraživanja ne pronađe komercijalno otkriće nafte i/ili plina, za državu to ne predstavlja nikakav trošak već isključivo korist od stranih ulaganja u istražne radnje“, tvrdi ta državna Agencija pod nadležnošću Ministarstva zaštite okoliša i energetike.
50 do 150 milijuna eura po istražnom prostoru! A tih je ‘istražnih prostora na terotoriju RH puno…, do sada ih je, barem po onom što su javno objavili u koncesije dano 20-ak. Impozantna količina novca za državni proračun. Iako u malom neskladu s isto tako javno objavljenim rezultatima natječaja…
E da, ova tvrtka nije i jedina sličnog profila kojima je u koncesiju dana Lijepa naša. No u ovom se tekstu posvećujemo njima, budući da su oni dobili koncesije za ‘istraživanja i eksploataciju nafte i plina’ upravo na području koje je stradalo u posljednjoj seriji potresa.
‘Vermilion Zagreb Exploration’ d.o.o. tek je, naravno, samo nužni pravni okvir stvoren da bi u Hrvatsku ušla velika kompanija ‘Vermilion Energy‘, međunarodni proizvođač nafte i plina sa sjedištem u Calgaryu u Kanadi koja svoje poslove obavlja u Kanadi, Sjevernoj Americi, Europi i Australiji.
Glavne europske podružnice su im u Nizozemskoj i u Mađarskoj, eksploatirali su naftu i plin u Francuskoj, no Francuzi su raskinuli ugovore, a problemi su počeli i u Nizozemskoj. Naime, u ožujku 2018. Nizozemske su vlasti objavile da se proizvodnja na najvećem plinskom polju Groningen potpunu obustavlja do 2030. godine. Naime, u 2018. proizvodnja plina smanjena je za 80 posto vršne proizvodnje u 2013. zbog zabrinutosti da su istraživanje i razvoj rezultirali zemljotresima!

Stoga, postepeno sele europsku centralu u Budimpeštu, u Mađarskoj se, između ostalog, bave i eksploatacijom plina postupkom hidrauličkog frakturiranja. Poznatijeg pod zloglasninm imenom ‘Fracking’. Postupak je to, pojednostavljeno, crpljenja plina ‘na silu’ – u podzemne bušotine u slojevima kamena škriljevca pod visokim se tlakom ubrizgava voda pomiješana pijeskom i po okoliš štetnim kemikalijama izazivajući pod zemljom, kako kažu, kontrolirane eksplozije, razbijanje, potrese, kako bi zarobljeni plin ‘oslobodili’ iz zatočeništva majke zemlje. Uz te kontrolirane podzemne potrese i razbijanje kamenih slojeva koji se tu i tamo otmu kontroli, kemikalijama se nepovratno zagađuju podzemne vode, uništava okoliš. No glavno da je plin ‘slobodan’. Pa ga mogu prodavati i na njemu debelo zarađivati. Kada iscrpe nalazište, kada im istekne koncesija, iza sebe ostavljaju otrovanu zemlju…
I sami, dakle, na svojoj web stranici potvrđuju kako se bave tim hidrauličkim frakturiranjem, ali je, naravno, sve uvijek pod kontrolom i u skladu s najvišim ekološkim standardima. Pa, ako oni kažu, tko smo mi da im ne vjerujemo?
Dok duboko u noć sjedim kod kuće pred računalom rudareći bespućima interneta, nailazim na sve šokantnije informacije koje ću objaviti uskoro, nakon što ih pomno proučim i provjerim, odradim teren…
Ustajem da provjetrim glavu, izlazim na terasu i u mrklom mraku pohlepno udišem oštri, hladni i još uvijek čisti zrak. Iznutra, s USB playera čuje se glazba.

‘ Prodali su naše snove Judini sinovi – suho zlato bacili u blato…’. stihovi Thompsonove pjesme ‘Kletva kralja Zvonimira’ u tom mi trenutku dobivaju posve novu dimenziju.

Izvor: https://normabel.com/porusena-petrinja-pod-koncesijom-za-4-kune/

Objavljeno u Aktualnosti

HV od 2018. ima vrhunsku ekspedicijsku kuhinju za 1.800 obroka, zašto je, pobogu, ne koriste u Petrinji?

Portal Novi list  8. siječanj 2021.

Ako Stožer iskaže potrebu za korištenjem kuhinjskog modula Hrvatske vojske “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX”, isti će se uputiti na daljnje korištenje, kažu u MORH-u

Hrvatskoj vojsci još 2018. godine Sjedinjene Američke Države donirale su ogromnu ekspedicijsku kuhinju, u kojoj se može pripremati hrana za 600 ljudi. Kuhinjski modul “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” opremljen je svime potrebnim za spremanje 1.800 obroka dnevno, a vrijednost mu je 1.315.000 dolara.

Ovaj velik sustav prevoze četiri teretna kamiona. Osnovu čine dva kuhinjska bloka opremljena najmodernijim hladnjacima, pećnicama, mikserima, napama i kuhalištima od nehrđajućeg čelika.

U kuhinji se može pripremiti hrana za 600 ljudi, dakle 1800 obroka dnevno. Velik je to napredak u odnosu na kuhinju koja je dosad bila u uporabi u ekspedicijskim kampovima, a u kojoj je dnevno moglo biti spremljeno tek 600 obroka, pisao je još 2018. godine Hrvatski vojnik.

Kuhinja ima doslovno sve

U sklopu modula je i pet šatora: šator za podjelu hrane, šator za skladištenje hrane te tri šatora koja se spajaju u restoran u koji odjednom stane 200 ljudi.

Za usporedbu, u restoran koji je dosad bio korišten u ekspedicijskim kampovima moglo je odjednom stati samo 48 ljudi. Svi sustavi električnu energiju dobavljaju iz taktičkog generatora snage 60 kW.

Zimi se prostori mogu grijati, a ljeti hladiti.

Kompleks još čine i četiri rashladna kontejnera za čuvanje namirnica te dva spremnika vode zapremnine 11 000 litara. Spremnik za distribuciju vode povezan je s kuhinjom i iz njega kuhari dobavljaju vodu za pripremu hrane te pranje posuđa.

Spremnik za prikupljanje otpadnih voda povezan je s podzemnom kutijom podijeljenom u tri odjeljka. U prvom se odjeljku masnoća dijeli od hrane, u drugi ulaze ostaci hrane, a u treći ulazi otpadna voda koja se potom izbacuje u spremnik.

Zaista impresivno. “Mali” problem je u tome što se ovu fantastičnu kuhinju zasad nitko nije sjetio upregnuti na katastrofalnim potresom pogođene gradove Sisačko-moslavačke županije.

Umjesto toga kuhanje toplih obroka spalo je na nekolicinu volontera, vrhunskih hrvatskih chefova, koji su se danima “navlačili” s odgovornima kako bi barem dobili pristup hrani iz robnih zaliha.

Da HV-ov modul nema samo vojnu namjenu, istaknuo je u studenom 2018. voditelj Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a brigadir Matthew Denny, prenosi N1.

“Ovaj je modul izrazito koristan jer služi ne samo za potporu vojsci, nego i za potporu civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa, kao što su poplave ili požari. Ovo je odlična nova sposobnost Hrvatske vojske”, rekao je brigadir Denny.

“Cijela je kuhinja profesionalno opremljena i pomaže nam steći iskustvo u radu. Također, dobro je što se može premještati, što je korisno za pružanje potpore u civilnim i vojnim strukturama u bilo kojoj situaciji”, kazao je tada o modulu jedan od polaznika obuke, vojnik Mate Podgornik iz Voda za pripremu i podjelu hrane Satnije za usluge.

Gdje je, pobogu, taj modul?

Televizija N1 upitala je Ministarstvo obrane gdje se taj modul sad nalazi i zašto već nije angažiran na područjima pogođenim potresom?

“Hrvatska vojska sve je svoje postojeće sposobnosti stavila na raspolaganje za pomoć građanima i civilnim institucijama u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije i navedene se koriste sukladno zahtjevu Stožera civilne zaštite.

Slijedom navedenog, ukoliko spomenuti Stožer iskaže potrebu za korištenjem kuhinjskog modula Hrvatske vojske “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX”, isti će se uputiti na daljnje korištenje”, poručuju za N1 iz MORH-a.

Ured predsjednika zasad nije komentirao ovo pitanje.

Kakva je trenutno situacija s kuhanjem toplih obroka u Petrinji, Glini, Sisku i ostalim gradovima pogođenim potresom?

Kako je za N1 objasnio Neven Aljinović, kuhar iz Splita koji volontira na petrinjskom području, situacija je takva da se nikad ne zna koliko će obroka biti potrebno, niti do kad će ostati raditi, a također nemaju nikakve službene informacije o tome do kada će ugostitelji – volonteri trebati kuhati u Petrinji.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut danas je rekao da se u tom segmentu uvodi red te da Crveni križ izrađuje kriterije. Dodao je da će kuhanje u Petrinji preuzeti tvrtka Pleter.

O kuhinji koja skuplja prašinu u MORH-u ovaj čelni čovjek sustava koji bi trebao koordinirati djelovanjem u stanjima katastrofe, iznenađujuće ili ne, ne zna ama baš ništa.

Izvor: https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/hv-od-2018-ima-vrhunsku-ekspedicijsku-kuhinju-za-1-800-obroka-zasto-je-pobogu-ne-koriste-u-petrinji/?fbclid=IwAR3imSAbnmpHKxNGZPDxGkaEmVIuzwDkqViBfpHhBhzT12FUrrvjJVv7S9g

Objavljeno u Aktualnosti
Označeno u

Beroš: Od subote ćemo cijepiti u potresom pogođenom području

   četvrtak, 31.12.2020.

U subotu ide tim epidemiologa iz HZJZ-a i procijepit će sve ljude koji se nalaze u kolektivnom smještaju, djelatnike hitne medicinske pomoći i hitnih službi koji  će na tom području biti tri tjedna, rekao je ministar

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da će tim epidemiologa protiv covida-19 cijepiti ljude u Sisačko-moslavačkoj županiji koji se  zbog potresa nalaze u kolektivnom smještaju, kao i djelatnike hitnih službi, uključujući i pripadnike civilne zaštite.

"U subotu ide tim epidemiologa iz HZJZ-a i procijepit će sve ljude koji se nalaze u kolektivnom smještaju, djelatnike hitne medicinske pomoći i hitnih službi koji  će na tom području biti tri tjedna, uključujući sve pripadnike civilne zaštite, vatrogasaca, policije, svi oni koji pomažu na tom području", poručio je Beroš odgovarajući na pitanja novinara ispred KB-a Dubrava.

Epidemija traje, to su okolnosti u kojima moramo raditi i u kojima se ne možemo uvijek optimalno čuvati. Cijepljenje je dio rješenja i u subotu započinje taj val cijepljenja. Epidemiolozi će sagledati situaciju i vidjeti koliko još doza cjepiva eventualno treba preraspodijeliti. U subotu ide preko 1000 doza, najavio je ministar.

Uz to, dodao je da nema problema što se tiče zaštitne opreme iako su potrebe veće jer rezervi zaštitne opreme ima dovoljno. 

Izvor: https://www.24sata.hr/news/beros-od-subote-cemo-cijepiti-u-potresom-pogodenom-podrucju-737195

Objavljeno u Aktualnosti
Označeno u

ISTINA O Crvenom Križu koji opstruira pomoć u potresom pogođenoj Petrinji i okolici

Audiozapis možete poslušati OVDJE.

1609471862683

1609471862674

Objavljeno u Aktualnosti
Označeno u

DONACIJE

Održavanje web stranice aktivnom zahtijeva trud i vrijeme. Ukoliko želite podržati stranicu korona-provjereno, možete to učiniti uplatom na žiro-račun HR7723400093103355927, primatelj Ante Kljaković.

Akcije

Ukoliko se želite pridružiti našem timu, slobodno se javite

Pomoć u potresu

Danas42
Ovaj tjedan191
Ovaj mjesec4524
Ukupno47794

2
Online